Beste recruiters en HR-professionals,

Ik val meteen even met de deur in huis: waarom bestaat bijna alle arbeidscommunicatie uit geschreven tekst? Denken jullie dat tekst nog steeds een aantrekkelijk en effectief communicatiemiddel is?

Er wordt namelijk van een kandidaat verwacht om meer dan alleen een cv en een motivatiebrief in te sturen om op te vallen. Waarom doe jij hier als werkgever niet aan mee?

Met deze 6 video toepassingen maak je jouw recruitmentproces weer persoonlijk!

Vacaturepagina

Tekst, heel veel tekst, nog meer vereisten en een klein beetje wat je ervoor terug krijgt. Na de eerste alinea is mijn aandacht al een beetje afgedwaald en scroll ik door in de hoop om iets visueels te vinden wat me vertelt met wie ik kom te werken en of ik wel bij het bedrijf pas. Ik klik op ‘Over ons’, waar ik wat fotootjes van collega’s tegenkom. Ze lijken me wel een gezellig groepje mensen bij elkaar, maar toch ben ik benieuwd naar meer. Dus denk ik..

Als ze nou eens de vacature aanvulden met een video waarin ze de collega’s aan het woord lieten.. Weet ik meteen of ik tussen dat groepje mensen pas..

Bedankt pagina/bedankt e-mail

Normaal gesproken zie ik de volgende mededeling wanneer ik op de ‘Solliciteer’ knop heb gedrukt en op een bedankt pagina beland.

Bedankt voor je sollicitatie! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Vervolgens krijg ik een autoreply mailtje, en meestal is die niet eens vanuit de verantwoordelijke recruiter, maar vanuit een ‘standaard’ recruitment emailadres zoals recruitment@xyz.com.

Jouw sollicitatie bij de XYZ
Hi!

We hebben je sollicitatie voor de vacature Marketing Manager in goede orde ontvangen. We hopen je zo snel mogelijk een reactie te sturen.

Met vriendelijke groet,

Recruitment team XYZ

Ik frons: ze ‘hopen’ me zo snel mogelijk een reactie te sturen? Dus misschien krijg ik niet eens een reactie? En hoe snel is ‘zo snel mogelijk’? Is dat 1, 2 of 3 dagen? Één week? Twee? En als ik nog tussendoor vragen heb, wie kan ik benaderen? Ik wil natuurlijk niet dat mijn vraag in de algemene recruitment mailbox terechtkomt en daar verdwaalt.

Je zou dit tekstje ook kunnen vervangen met een video:

Uitnodiging voor een gesprek

In deze stap wordt ik meestal wel even gebeld met de vraag of ik op een gesprek wil komen, daarna volgen een aantal data via de mail. Maar vaak genoeg krijg ik ook zo’n soort mailtje:

Hi!

Graag wil ik je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek n.a.v. je sollicitatie voor de functie Marketing Manager. Zou jij mij willen bellen op 06-12345678 om een afspraak te maken?

Hartelijke groet,

Marit

Natuurlijk ben ik wel blij om zo’n mail te ontvangen, maar heel persoonlijk is het niet. Durf ik Marit wel te bellen voor een afspraak?

Maar wat als ze mij een persoonlijk videootje stuurde?

Afwijzing

Bedankt voor je sollicitatie voor de positie van Marketing Manager bij XYZ.

We hebben je cv met interesse bekeken. Hoewel we onder de indruk waren van je achtergrond en ervaring, hebben we ervoor gekozen om verder te praten met kandidaten wiens profiel nog beter aansluit bij de vacature.

In ieder geval bedankt voor je interesse in XYZ. Met jouw toestemming wil ik wel je CV opslaan in onze database, zodat we je altijd kunnen benaderen mocht er in de toekomst nog iets vrijkomen.

Veel succes met verdere sollicitaties!

Hartelijke groet,

Marit

Als jullie zo onder de indruk waren van mijn skills, wat voor superheld hebben jullie dan naar de volgende ronde laten gaan? Ik word bijna onzeker over mijn kennis en kunde, omdat het me nog steeds niet duidelijk is wat ik niet kan. GDPR-friendly, dat weer wel. Ik heb nog een mailtje na proberen te sturen om verduidelijking te vragen, alleen heb ik nooit meer iets gehoord van XYZ. Jammer.

Tip: ook een afwijzing kun je iets persoonlijker maken door in ieder geval aan te geven dat je bereid bent om toe te lichten waarom iemand niet aangenomen is. Goed voor je ‘candidate experience’, omdat de kandidaat met deze informatie beter voorbereid is op een volgende sollicitatie! Daarnaast blijft hij/zij een goed gevoel hebben bij je merk of bedrijf.

Aangenomen

Yaaay! You got the job! Gefeliciteerd! Je krijg een mailtje dat je nog even wat administratieve zaken moet aftikken.

Welkom in het team!

Zoals zojuist telefonisch besproken, ontvang je bijgaand alvast het contract.

Graag zie ik je maandag 23 juni om 11:00 zodat we met elkaar nog een en ander kunnen doornemen.

Hartelijke groet,

Marit

Zo’n mededeling kan ook heel laagdrempelig verrijkt worden met een GIF-je’, waardoor je echt niet kunt wachten om te beginnen!

Onboarding

De eerste werkdag is altijd wel een beetje spannend, maar toch een iets minder als je weet wat je kunt verwachten! Neem een kort videootje op waarin je de verwachtingen managet.

* P.S.: alle video’s zijn opgenomen met een smartphone!

Wil jij met mij sparren over hoe je je recruitmentproces kunt verrijken met video(‘s)? Stuur me een mailtje naar alina@flipbase.com of bel me op +31 6 51 911 632